Home Awesome Saito Arquitetos updates apartment in modernist São Paulo building

Saito Arquitetos updates apartment in modernist São Paulo building

15
0

Apartamento Apcine by Saito Arquitetos

Brazilian firm Saito Arquitetos has reorganised an apartment set in Sao Paulo‘s historic Conjunto Nacional building around a large wooden box.

Saito Arquitetos was enlisted to transform a couple’s flat within Conjunto Nacional, a 25 -storey mixed-use building completed in 1956 by designer David Libeskind. The proprietors choice the 250 -square-metre unit due to the modernist building’s prominent location on the city’s major street, Paulista Avenue.

Apartamento Apcine by Saito Arquitetos

Prior to the project, the apartment was separated into a series of differently sized and rather split up rooms. The proprietors wanted the local firm to transform it into a more open space, better suited to their pastimes and lifestyle. Now, the home features more neatly defined public and private areas.

Apartamento Apcine by Saito Arquitetos

Among Saito Arquitetos’ main interventions to Apartamento Apcine was the insertion of a large wooden volume to provide ample storage. It also hosts bathrooms and a laundry room inside.

Wrapping the volume is a galley-like kitchen that connects to a live area, and assistances provide cross-ventilation. A dining area is situated between these two zones and features a large table and lightings by Louis Poulsen.

Apartamento Apcine by Saito Arquitetos

The proprietors are also keen readers, so the firm added a built-in bookcase for their large book collection. It spans the dining room and living room, with slender metal sheets forming shelves.

Apartamento Apcine by Saito Arquitetos

A sitting area, divided by a concrete wall, is flooded with natural light from large, sliding glass doors.

Saito Arquitetos worked to restore existing features of Conjunto Nacional, including hollow blocks known as Cobogo bricks. It also removed a series of windows that had been added to the property in later years, that enclosed the original balconies.

“The project brought back the original balconies of the apartment, which had been incorporated into the interior region by the former resident by advancing the window frames outwards, ” said here firm.

“The three original bedrooms became an en-suite bedroom, a guest room and a TV room, ” it said. “The latter is integrated into the other social areas.”

Apartamento Apcine by Saito Arquitetos

Glass tile floors in white and grey tones run throughout to create cohesion, while white walls offer a blank canvas for the home’s diverse furnishings.

Apartamento Apcine by Saito Arquitetos

As a nod to the building’s history, the decoration blends pieces from modern designers such as Sergio Rodrigues, Oscar Niemeyer, Paulo Mendes da Rocha and Eames alongside new Brazilian makers like Estudiobola, Guilherme Wentz and Jader Almeida.

The counterpoint between the modern and the old are the couple’s Louis XV style chairs, which are part of the family’s history.

Apartamento Apcine by Saito Arquitetos

The firm also overhauled three bedrooms in the human rights unit into more flexible spaces, so the couple could better accommodate their large family of children and grandchildren. They include a master bedroom, guest bedroom and a TV room.

Apartamento Apcine by Saito Arquitetos

In addition to Apartamento Apcine, other renovated apartments in Sao Paulo are VLP apartment by Pascali Semerdjian and Compact Apartment by Casa 100 Architecture.

A collection of larger, free-standing houses is also prominent in the city, such as a linear concrete residency with pilotis by Perkins+ Will and Gama Issa by Studio MK27 and Box House by FCstudio.

Photography is by Romulo Fialdini.

Project credits 😛 TAGEND

Lead designers: Paulo Saito, Pedro Saito Collaborators: Marina Faggin, Miquel Muralha Construction: PMG Demolition: Potentia Electrical: PKM Hydraulic: Usina

The post Saito Arquitetos updates apartment in modernist Sao Paulo build appeared first on Dezeen.

Read more: dezeen.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here